VERGOEDING VOOR GENOTS- EN/OF OPRBENGSTWAARDE VAN EEN ONROEREND GOED DOOR EEN ERFGENAAM

Website Editor • Dec 29, 2021

-Arrest Hof van Cassatie van 2 december 2021-

Soms kan je als erfgenaam gehouden zijn om voordien ontvangen schenkingen (denk aan een huis of bouwgrond) terug ‘in te brengen’. Dit houdt in dat dit geschonken goed of de tegenwaarde ervan moet verdeeld worden met de overige erfgenamen. Tegenwoordig gebeurt dit bijna steeds door de tegenwaarde in te brengen. Deze tegenwaarde wordt bij onroerende goederen onder de oude wet bepaald op datum van het verdelen van de nalatenschap en niet op datum van overlijden van de erflater. Tussen beide tijdstippen kan veel tijd verstrijken met belangrijke meerwaarde tot gevolg.

Het Hof van Cassatie heeft bij arrest van 2 december 2021, in een zaak waar Vinckier advocaten optrad voor één van de erfgenamen, verduidelijkt dat naast deze inbrengwaarde de rechter bijkomend een vergoeding kan toekennen van hetzij de genotswaarde hetzij de opbrengstwaarde van het onroerend goed voor de periode vanaf het overlijden van de erflater tot de datum van de verdeling van de nalatenschap. Op die manier wordt niet enkel de meerwaarde maar ook de genots- en opbrengstwaarde die de erfgenaam van het geschonken onroerend goed heeft gehad, vergoed.


(Cass. 2 december 2021, NJW 2022, 373-374)

 

Indien u vragen heeft over een verdelingen van een nalatenschap dan kan Vinckier advocaten u daarin bijstaan.

By m 29 Jun, 2023
Vinckier advocaten is verheugd te melden dat haar vennoot mr. Nicolaas Vinckier laureaat is van de vierjarige beroepsopleiding in de cassatietechniek en -procedure. Mr. Vinckier kan u (met name in strafzaken) bijstaan wanneer u overweegt cassatieberoep in te stellen.
By m 12 Jun, 2023
Uitstekend nieuws voor woningeigenaars geconfronteerd met scheurvorming door inklinking. Enige tijd geleden signaleerden we dat de verzekeraars een procedure hebben aangespannen bij het Grondwettelijk Hof om de interpretatieve wet van 29 oktober 2021 te vernietigen. Met deze wet wou de wetgever duidelijk maken dat schade aan onroerende goederen veroorzaakt door inklinking (uitdroging) van de ondergrond ook gedekt was als natuurramp in de polis brandverzekering. Recent heeft het Hof (01/06/2023) het verzoek tot vernietiging afgewezen en geoordeeld dat deze wet de grondwet niet schendt. Wordt u geconfronteerd met inklinking dan kan Vinckier advocaten u hierin bijstaan.

By m 18 Jul, 2022
VINCKIER ADVOCATEN PRIJS Luna Labbe wint de Vinckier advocaten prijs 2021-22 voor beste onderzoeksvoorstel Masterscriptie rechtsgeleerdheid met haar inzending ‘Cyberverzekeringen voor particulieren’. Luna kreeg de prijs ter waarde van 500 euro overhandigd door mr. Nicolaas Vinckier. In een steeds meer digitale wereld is cybersecurity is zowel voor ondernemingen als particulieren een reële kopzorg. Luna wil met haar scriptie nagaan of hiervoor een adequaat verzekeringskader bestaat op de Belgische markt. Men de prijs wil Vinckier advocaten haar een steuntje in de rug geven bij het ontwikkelen van dit bijzonder relevante onderzoek.
By m 30 May, 2022
Enige tijd geleden signaleerden we in deze blog de interpretatieve wet van 29 oktober 2021. Met deze wet wou de wetgever duidelijk maken dat schade aan onroerende goederen veroorzaakt door inklinking (uitdroging) van de ondergrond ook gedekt was als natuurramp in de polis brandverzekering. Tegen deze wet trokken de verzekeraars naar het Grondwettelijk Hof met een verzoek de wet te vernietigen en in afwachting van de gevraagde vernietiging ook te schorsen. In een arrest van 25 mei 2022 heeft het Hof alvast beslist niet in te gaan op het schorsingsverzoek. De verzekeraars toonden immers niet aan dat de wet hen een moeilijk te herstellen ernstig nadeel veroorzaakte. Over de grond van de zaak (de vernietiging van de wet) moet het Grondwettelijk Hof zich later nog uitspreken. In afwachting van deze uitspraak blijft de wet van kracht. De fundamenten van de interpretatieve wet vertonen voorlopig dus nog geen barsten.
By m 06 May, 2022
Loon onderhoudsplichtige ook na faillissement vatbaar voor beslag Bij een faillissement dient u als schuldeiser aangifte te doen en de vereffening door de curator af te wachten. U kan in principe geen beslag meer leggen bij de gefailleerde. Door de nieuwe faillissementswet komt daar bij dat de inkomsten van de gefailleerde van na datum faillissement verder aan hem toekomen. Zij vallen dus niet langer in het faillissement. De gefailleerde zal zijn loon van na faillissement dus kunnen behouden en moet deze niet afstaan aan de curator. In een recente uitspraak oordeelde de beslagrechter dat wel nog beslag kan worden gelegd op dit loon voor onderhoudsschulden. M.a.w. een gefailleerde die onderhoudsgeld verschuldigd is kan niet door een faillissement ontsnappen aan een beslag op zijn loon. Het “tweede-kans’ beleid van de nieuwe faillissementswet kent dus ook zijn grenzen. Deze belangrijke uitspraak werd door tussenkomst van Vinckier advocaten bekomen voor een beslag leggende schuldeiser. (Beslagr. Oost-Vl. afd. Oudenaarde 27 april 2022, onuitg.)
By m 11 Mar, 2022
Caroline Vercauteren wint Womed Award
By m 21 Dec, 2021
-wetgever schept duidelijkheid met interpretatieve wet-
By Maarten Vinckier 02 Dec, 2021
In een arrest van 29 juni 2021, waarin Vinckier advocaten optrad voor de eiser, bevestigt het Hof van Cassatie dat het verbod op snelheids- en sportwedstrijden op de openbare weg (art. 50 wegverkeersreglement) enkel van toepassing is op snelheids-, regelmatigheids- of behendigheidsritten of wedstrijden met een competitie-element. Dit is belangrijk omdat anders recreatief sporten of sporttrainingen op de openbare weg (denk o.a. aan wielrenners en lopers) niet meer mogelijk zouden zijn geweest zonder speciale toelating (Cass. 29 juni 2021, RW 2021-22, 1344)
By Maarten Vinckier 19 Nov, 2021
Zoals algemeen bekend kon een handelshuur nooit voor minder dan negen jaar worden gesloten. Om toch aan dit wettelijke keurslijf te ontsnappen werden in de praktijk wel een aantal creatieve oplossingen (terbeschikkingstelling, bezit ter bede, notariële ontbinding) bedacht maar of deze ook helemaal wettelijk zijn was de vraag.
By Nicolas Vinckier 19 Nov, 2021
De laatste dagen is er veel te doen geweest rond een cassatiearrest van 13 december 2016 (link). In dit arrest oordeelt cassatie dat de politie voor het inzien van de databank van nummerplaten de toestemming nodig heeft van de Privacy-commissie. Werd deze toestemming niet gevraagd dan zou dit volgens bepaalde kranten dan ook meteen de onwettigheid van de boete betekenen.
More Posts
Share by: